Popüler Aramalar:

ERP Nedir ?, ERP Sistemleri Hangi Fonksiyonları İçermektedir? En İyi ERP Sistemleri Hangileridir?

Kurumsal kaynak planlaması (ERP), bir organizasyonun kendi işini yönetmek, teknoloji, hizmetler ve insan kaynakları ile ilgili birçok arka plan ofis işlerini otomatikleştirmek için işler sisteme entegre edilmiş bir iş süreci yönetimi yazılımıdır.

 

ERP sistemleri ile şirketlerin elde edebilecekleri:

Müşterilerin siparişlerinde zamanında yanıt vermek ve istenilen ürünleri zamanında teslim etmek

Şirketin envanterlerini kontrol altında tutmak

Şirketin üretimini bir yazılım üzerinden planlamak, programlamak ve takip etmek

Üretim maliyetlerini gerçek zamanlı olarak takip etmek ve analiz etmek

Şirketler, daha fazla değer ortaya çıkarmak için tüm işletim fonsiyonlarını ve departmanlarını entegre etmek

Şirketler, KPI’larını ölçebilir ve izleyebilir

ERP sistemleri ile şirket içindeki istisnaları, zamanında uyarı olarak geri bildirim almak

Şirketin kaynaklarını etkili bir şekilde kontrol etmek ve yönetmek

İnsanlara bağımlı olmayan bir sistem ortaya çıkarmak

@@1415@@

ERP sistemlerinin ana modülleri:

Malzeme yönetimi

Satış ve dağıtım

Üretim planlaması

Kalite kontrol

Finans ve maliyetleme

Bordro ve temel insan kaynakları yönetimi

Proje ve uygulama

Makine bakım ve onarımı

Servis yönetimi

CRM

MIS raporları ve gösterge tabloları

 

ERP programlarına baktığımızda, KOBİ’ler için eksiksiz, sağlam ve düşük maliyetli bir çözüm ile karlı büyemeyi sağlama, şirketin etkinliğini en üst düzeye çıkarma ve mevcut işin işlerliğini arttırmak için tasarlanmıştır. En iyi ERP sistemleri beş ana kriter dikkate alınarak belirlenmeltedir: Pazar payı, uygulama zamanı, uygulama maliyeti, fayda sağlama zamanı ve fonksiyonel puanlama. Bu piyasada en iyi ERP sistemleri belirlemede sanayinin benimsenmesinin ve ar-ge faliyetlerine harcanan kaynakların miktarı önemli bir göstergedir.

 

Pazar payına baktığımızda SAP HANA %20.3 ile birinci, Oracle %13.9 ile ikinci ve Microsoft Dynamics 365 %9.4 ile üçüncü sırada yer alarak pazarın yaklaşık yarısını elinde bulundurmaktadırlar.

 

Şirketlerin çoğu ERP sistemlerinin kendi sistemlerine entegresinin uzun sürmesinden korkmaktadırlar. Pazarda uygulama süresi yaklaşık 25 ay olan Oracle birinci, Infor CloudSuite 30 ay ile ikinci ve 34 ay ile SAP HANA üçüncü sırada yer almaktadır.

@@320@@

ERP uygulama maliyetleri, küçük kuruluşlar için birkaç yüz bin dolardan başlayıp çok uluslu kuruluşlar için on milyonlarca dolara kadar değişebilir. Örnek vermek gerekirse %5’lik bir rakam, 100 milyon dolar değerindeki bir şirketin ERP sistemi için yaklaşık 5 milyon dolar harcayacağı tahmin edilmektedir. Uygulama maliyetine baktığımızda NetSuite %2.8 ile en düşük maliyet oranına sahipken IQMS %2.9 ve IFS %4.0 ile onu takip etmektedir.

 

Yapılan ERP sistemleri yatırımlarından fayda sağlama zamanlarına baktığımızda SAP HANA 8.5 ay ile ilk sırada yer alırken onu Epicor 8.6 ay ve NetSuite 8.7 ay ile takip etmektedir.

 

Son olarak, şirketler fonksiyonel özelliklerinden dolayı ERP sistemlerinin satın alırlar. Çünkü piyasada ERP sistemleri belirli işlevleri içerir ve ona göre çözümler sunar. Bu işlevlere göre yapılan fonksiyonel puanlandırma ERP sistemlerinin işlevliğini daha uygun bir şekilde göstermektedir. Piyasada 5 üzerinden yapılan değerlendirmede IFS 3.6 ile ilk sırada yer alırken onu 3.33 ile Oracle ve 3.2 ile Epicor takip etmektedir.

 

Tüm bunlar şirketler için ne ifade etmektedir sorusuna gelince, piyasada seçim yapmak için çok sayıda ERP sistemleri mevcuttur. Şirketler yeni bir yazılım kullanması gerektiğinde kendi bünyelerinde belli verileri elde etmeleri ve bu verilere göre en iyi kendi sistemlerine uygun ERP sistemini tercih etmelidirler.

 

Yorumlar

İlk yorum yapan sen ol

Benzer Makaleler

ERP Programları

SAP Nedir?

Bulut Sunucu - Cloud Server

Bulut Barındırma vs. Paylaşılan Web Barındırması: Aralarındaki Fark Nedir ?

SEO Analiz Araçları

Hemen Başlayabileceğiniz 15 Online İş Fikri