Popüler Aramalar:

Cısco Appdynamıcs'i Satın Aldı: İki Şirket İçin Doğru Bir Karar Mı?

 

Cisco, AppDynamics'i 3,7 milyar dolara satın alarak ürün listesini modernize etmeye ve çeşitlendirmeye devam ediyor. Cisco, 24 Ocak 2017'de uygulama performans izleme (APM) şirketinin satın alındığını açıkladı; aynı hafta AppDynamics'in halka arzına başlanması beklendi. AppDynamics, son değerlemesinden itibaren, 2 milyar doların biraz altında hisse senedi satışı yaptı ve 2008 yılında kurulan şirket için devasa büyüklükte bir parasal kazanç sağladı.

Halka arz edilen teknoloji şirketleri hiçbir zaman kesinlik ifade etmiyor  -Twilio'ya ya da AppDynamics'in rakibi New Relic'e bakmak yeterli; ikisi de halka arzından beri nötr görünümünde - bu yüzden bu çıkış mantıklı olanlardan bir tanesi. Satın alma sadece AppDynamics için yararlı değil, aynı zamanda Cisco da standart ağ donanım hizmetleri dışındaki yeni alanlara girerek büyümesine devam ediyor.

 

Cısco'nın Stratejik Satın Almaları

 

2000 yılında, Cisco, Wall Street'te, kabaca 580 milyar doları bulan piyasa değeriyle en değerli şirketti. Bununla birlikte, devrim niteliğindeki router'ları ile meşhur ağ donanım şirketi, dot-com balonunun patlamasının önemli bir kazazedesi oldu ve gerçekten hiçbir zaman eski haline geri dönemedi. Bugün, Cisco'nun 150 milyar doların üzerinde bir pazar payı var ve son beş yılda büyüme rakamları göstermeye başladı. Bu büyümenin öne çıkan tarafı ise, satın almalar yoluyla Cisco'nun yeni teknoloji alanlarına yayılması oldu.

 

Şubat 2016'da Cisco, ağ donanımının IoT alanıyla uyumluluğuna dayanarak Cisco için uyumlu görülen 1.4 milyar dolarlık değere sahip Nesnelerin İnterneti (IoT) platformu olan Jasper'ı satın aldı. 2007 yılına geri döndüğümüzde Cisco, alanında lider olan popüler web konferans çözümü WebEx'i satın aldı. Uzun bir listenin içinde bulunan satın almalar arasında Mayıs 2015 te bulut API platformu olan Tropo; Haziran 2016 da Ağ güvenliği sağlayan OpenDNS ve bulut güvenlik çözümü olan CloudLock da var. Bu satın alma işlemlerinin her biri, en yeni AppDynamics satın alması ile birlikte, Cisco'ya ağ donanım hizmetlerini geliştirme kabiliyeti sağlıyor veya işletme yazılımı uygulamaları genişletme fırsatından yararlanmak için bir şans sunuyor.

 

 

Appdynamıcs İçin Akıllı Çıkış Mı?

 

Son teknoloji halka arzları oldukça istikrarsızdı. Geçen sene Twilio, halka açıldıktan kısa bir süre sonra 70,96 dolara yükseldi, ancak hızla dünyaya geri döndü ve 24 Ocak 2017'de 28,73 dolarla kapandı. AppDynamics'in istikrarsız halka arzlarına daha uygun bir karşılaştırma New Relic olacaktır. Uygulama başarısı izleme alanındaki rakibi olan New Relic, Aralık 2014'te halka açıldı. 30 dolar civarında halka arzını duyuran New Relic, 24 Ocak 2017'de 33.80 dolarla kapanış yaptı ve geçen uzun süreye rağmen nerdeyse değişmedi (New Relic'in hisselerinin AppDynamics'in satılmasının ilan edilmesinden sonra %15 lik bir artış gösterdi).

 

AppDynamics'i değerinin neredeyse iki katına satın alan şirket için iyi bir hamle mi?

 

Kullanıcı memnuniyeti verilerine bakılırsa, AppDynamics'in satışı çok mantıklı bir çıkış gibi gözüküyor. AppDynamics, Uygulama Performansı İzleme kategorisinde en yüksek memnuniyet puanlarına sahip olan New Relic'e kıyasla daha düşük memnuniyet skorlarına sahip.

  

Bu bilgiye dayalı olarak yorum yapılacak olursa, AppDynamics'in halka açılmasına karşın satılması oldukça pragmatik gibi görünüyor. Mantık bize, aynı alandaki kullanıcı memnuniyeti daha yüksek olan liderin tutarlı bir büyüme göstermek adına zor zamanlar geçirmesi ortadayken, AppDynamics'in halka arzdan önce muhtemelen benzer bir mücadeleye girişeceğini söylerdi. Ayrıca, AppDynamics Aralık ayında halka açılmak için başvuruda bulundu ve burada iyi bir gelir artışı gösterdi ancak kayıpları hafif hafif artıyordu. Kâr üreten şirketler genellikle halka arza uygun görünürken AppDynamics'in ömrünün büyüme aşamasında olduğu görülüyor. Bu, 3.7 milyar dolarlık satışın üzerine söylenince belki biraz ukalaca görünebilir. Ancak nihayetinde Cisco'ya satış güvenli bir oyun ve akıllı bir çıkış. 2017'de halka arz potansiyeline sahip olan diğer şirketlerin benzer hareketler yapıp piyasa öngörülemezliğine girip girmeyeceğini izlemek ilginç olacaktır.

 

 

 

 

Yorumlar

İlk yorum yapan sen ol