Popüler Aramalar:

Salesforce, Quip ve Demandware için milyarlarca dolar ödedi . Peki neden?

    

Kurumsal yazılımlar kısmında at koşturan 3 büyük şirketten söz edelim önce; Microsoft, Oracle ve Salesforce. Bunların her biri milyonlarca dolar değere sahip şirketler ve ürünleri Dünya’da tanınan ve kullanılan şirketler. Çok duymasak da her biri yakın zamanda bir Startup satın aldı ve aslında satın almanın nedeni pazarda rekabetin kızışmasıydı.

 

     Oracle’ın Netsuite’i satın almasıyla bu rekabet daha da kızıştı  ve arkasından  Microsoft’un Linkedin’i satın aldığı haberi geldi. Tabii bu pazarda Salesforce boş durmak istemedi ve Demandware ve Quip’i bünyesine katarak ‘ben de buradayım’ diye mesaj verdi.

 

      Kurumsal yazılım pazarının bu kadar kızgın ve hararetli olmasının sebeplerinden bir tanesi Uçtan uca çözümler sunan şirketlerin ve ürünlerin daha çok talep görmesi. Sadece ürün veya sadece üretkenlik değil, her ikisini de birlikte sunan yazılımlar rağbet gördü ve bunun sonucu olarak da satın alımlalara gidildi. Bu arada büyüyen yazılım ve kurumsal yazılım pazarını görmemek mümkün olmazdı ve bu pazarda büyümeyi karşılamak adına bu satın almaları yapan şirketlerin hem orta vadede hem uzun vadede karlı çıkacaklarını söyleyebiliriz.

 

      Yine talebin nasıl şekilleneceğini şimdiden görebiliyoruz ki bu da bize yeni satın almaların ve yatırımların eli kulağında olduğunu gösteriyor. Yakın zamanda CRM ve şirket içi mesajlaşma uygulamalarının üretkenliğe biraz daha odaklandıklarını görebileceğiz. Sadece CRM ürünlerinin evrimleşerek üretkenliği arttırmayı sağlayan değerlerle birlikte piyasaya sürüldükleriniz hep beraber izleyebiliriz.

 

     Kısa vadede bunu göremesek de orta vadede bir Quip daha çıktığını ve/veya verimlilik alanında bir satın alma daha yapıldığını beraber görebiliriz. Bunu sağlayacak olan girişimcilerin kararlılığı ve talebin süreklilik arz etmesidir.

 

   CRM nedir?

 

  Müşteri İlişkileri Yönetimi ( İngilizce; Customer Relationship Management) çok uluslu şirketlerden tutun da kobilere kadar firmaların kullandığı, müşteriyi anlama, tanıma, ona uygun hizmetler geliştirme sürecinde yardımcı olan yazılımlara verilen addır. Bilgisayar öncesi zamanlarda da yapılıyor muydu? Evet lakin bu kadar derli ve toplu yapılması, yazılımların ve özel çözümlerin çıkması ile olmuştur.

 

  Hem iş yapış biçimlerini hem de müşteriye yaklaşım biçimini kökten değiştiren bu yazılımlar doğru kullanıldığında müşteri ile daha uzun süreli bir bağ kurmanıza yardımcı olabilir. Türkiye’de bir çok CRM yazılımları sunan şirket  olmasına rağmen, pazara yeni oyuncuların da girdiğini görüyoruz.

 

Yorumlar

İlk yorum yapan sen ol