Popüler Aramalar:

Öngörüsel Analitik Nedir?

Öngörüsel Analitik, gelecekte ne olacağı bilinmeyen olaylar hakkında tahminler yapan ileri analitiğin bir dalıdır. Öngürüsel Analitik, gelecek hakkında tahminde bulunmak için istatistiksel verilerden, modellemelerden, veri madenciliğinden, büyük veriden, makine öğreniminden ve yapay zeka gibi tekniklerden faydalanır. Son zamanlarda büyük şirketlerin çoğu kendi bünyelerinde Öngörüsel Analitik kullanmaya başlamıştır. Büyük şirketlerin büyüme hacimleri, ellerindeki veriler çok fazla olduğu için Öngörüsel Analitik Yazılımları kullanmak şirketlere rekabette avantajlar sağlamaktadır. Öngörüsel Analitik Yazılımları, hızlı ve kullanışlı olduğu için günümüzde mevcut müşteriyi kısa sürede analiz ederek, müşteri davranışlarını ileriye yönelik anlamada,  mevcut modaları belirlemede ve geleceğe yönelik taminde bulunmada iş performansını arttırıcı ve stratejik kararların alınmasında önemli rol oynamaktadır.

@@34@@

Şirketler sistemlerini geliştirmek ve gelirlerini arttırmak istediklerinde, mevcut problemle ilgili bir proje belirlenir. Bu aşamadan sonra mevcut problemle ilgili, şirket kayıtlarındaki veriler toplanır. Veri,  bir şirket için en önemli bilgidir. Google’ın baş ekonomisti Hal Varian ‘veri’nin önemini göstermek için şu meşhur sözünü söylemiştir: “Google çok iyi bir modele sahip değildir, sadece çok veriye sahiptir.” Veriler toplandıktan sonra eldeki veriler analiz edilmeye başlanır. Öngörüsel Analitik bu noktada kullanılmaya başlanır. Gelişmiş istatistiksel teknikleri kullanarak (örneğin sınıflandırma ve regresyon ağacı tekniği, lineer regresyon ve zaman serisi modelleri…) şirketlerdeki problemlerin üstesinden gelinmeye çalışılır. Ve bunun sonucunda problemin üstesinden gelmek için elde edilen model oluşturulur. Model sisteme yerleştirilip izlemeye alınmadan önce, Öngörüsel Analitik yardımıyla elde edilen verilerden ulaşılacak hedeflerle ilgili tahminlerde bulunulur. Sonra model, şirketin sistemine yerleştirilir ve uygulamalı olarak model izlemeye alınır.

 

Öngörüsel Analitik, günümüzde müşteri ilişkileri yönetimi(CRM), kilinik destek karar alma sistemler, müşteriyi elde tutma, doğrudan pazarlama, dolandırıcılık tespiti ve proje risk yönetimi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Buradaki asıl amaç, hangi alanda olursa olsun Öngörüsel Analitik Yazılımları ile şirketlerin mevcut problemlerini optimize ederek azaltmak hatta yapılabilirse ortadan kaldırmaktır. Öngörüsel Analitik’i daha iyi anlayabilmek için dünya ve ülkemizden örnekler verelim:

 

Rusya’nın en büyük ikinci perakende firması Eldorado, ülkenin 200 şehrinde çeşitli bölgelerde 700 deposu, 30 internet birimi, 120 sipariş ve toplama noktasına sahiptir. Burada öncelikle şu soruları sormalıyız:

Mevcut eldeki ürünlerin ücretlendirilmesi ve promosyon hesaplmaları neler olmalı?

Ülke genelinde depoların lokasyonlarını ve dağılımlarını nasıl belirlemeliyiz?

Mevcut satışları analiz edip tahmini satışları nasıl belirlemeliyiz?

Depolardaki ürün çeşitliliği ve miktarını nasıl planlamalıyız?

Bu kadar büyük veri hacmiyle bir firma nasıl baş etmelidir?

Göremediğimiz gelir potansiyelleri nelerdir?

Depolardaki raf ikmalini nasıl yapmalıyız?

Nasıl ve kaç tane model oluşturmalıyız?

Stok maliyetlerini nasıl azaltabiliriz?

 

 

Öngörüsel Analitik Yazılımları kullanılarak mevcut geleneksel modellerin dışında yaklaşık 500 öngörüsel model oluşturulmuştur. Karşılaşılacak çoğu olumsuz duruma karşı, anlık müdahale ile sistemin verimi arttırılmıştır. Yukarıdaki sorular ve benzeri sorular cevaplanarak Eldorado’nun, Öngürsel Analitik Yazılımları kullanmasıyla satış tahminleri %82 doğrulukla tahmini sağlanmıştır. Bu rakam önceki tahmin tekniklerinin kullanılmasıyla elde edilenin %10 daha gelişmişidir.

 

Ülkemizden örnek vermek gerekirse, telekomünikasyon şirketlerinden Türk Telekom, Öngörüsel Analitik konusunda örnek verilmesi gereken önemli şirketlerden biridir. Ayrıntılı Arama Kaydı, bu şirketin en önemli veri kaynağıdır. Kişilerin ne zaman arama yaptıkları, kimi aradıkları, konuşma süreleri vs. bilgileri bu veri kaynağında tutulur. 2012 yılına kadar 3 tane veri deposu bulunan Türk Telekom, veri deposu entegrasyon projesini hayata geçirerek yaklaşık 6 milyon TL tasarruf elde etmiştir.[1]

@@33@@

Türk Telekom sadece bu bilgileri değil, kişilerin şebeke deneyimlerinide göz önünde tutmaktadır. Çünkü Türk Telekom veri pazarlama konusunda da güçlü bilgi birikimine sahiptir. Elindeki Ayrıntılı Arama Kaydı(AAK) verilerini Öngörüsel Analitik Yazılımları ile müşteri segmentasyonlarını tayin etmiş ve kampanya yönetimi stratejilerini belirlemiştir. Hepinizin hatırlayacağı gibi “akşamları bedava konuşma kampanyası” AAK verileri kullanılıp analitik çalışma yapıldıktan sonra belirlenen kampanyalardandır.

 

Sonuç olarak, Öngörüsel Analitik gelecekten neyin moda olacağını, hangi risklerin olabileceğini çeşitli senaryolar üreterek gelecekte olabilecek sonuçlara en kısa sürede ulaşıp şirketinizin doğru kararlar almasını ve doğru stratejiler belirlenmesini sağlar.

 

[1] Erdem, Özşen. “Müşteriye Daha Yakın Olmak”,  http://www.erdemozsen.com

Yorumlar

İlk yorum yapan sen ol

Benzer Makaleler

Tedarik Zinciri Yönetim Sistemleri

İş Zekâsı Tedarik Zinciri Yönetiminizi Nasıl Etkiler?

SEO Analiz Araçları

İnternet Sitenizi Analiz Edebileceğiniz 10 SEO Aracı

Muhasebe Programları

İyi Bir Muhasebe Programı Seçmek İçin 8 İpucu