Popüler Aramalar:

RPA Nedir? Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?

RPA Nedir?

 

RPA, diğer adıyla Robotik Süreç/Proses Otomasyonu (Robotic Process Automation) insanların yapmakta zorlanacağı büyük hacimli ve zorlu işleri makinelere öğretip otomatik hale getirme sürecidir. Robotik Süreç Otomasyonu, yapay zekâ destekli bir teknoloji trendi olmakla beraber Endüstri 4.0’ın en büyük sac ayağıdır. Üretim gibi önemli iş alanlarında sıklıkla kullanılmaya başlanan RPA, alanların tüm süreçlerini otomatik hale getirerek insana duyulan ihtiyacı minimize ederek istikrarı ve iyileştirilmiş üretimi/hizmeti hedefler. Bu proses otomasyonlarının geliştirilmesinde ve sonrasındaki bakım ve test gibi süreçlerde her ne kadar insana ihtiyaç duyulsa da tamamlandıktan sonra insana duyulan ihtiyaç en aza iner ve insan kaynaklı hata oranı sıfıra iner. 

 

RPA’nın Özellikleri Nelerdir?

 

Yazılım ve teknoloji sektöründeki ilerleme ile bu süreç yönetimleri ve robotizasyon da ilerlemeye başladı ve robotik proses otomasyonu da bunun en canlı ve önemli örneğidir. RPA’nın geliştirmesinde bir çalışanın davranışları ve görevleri baz alınarak bir nevi onların taklidi sağlanır. Önceden insanın yapacağı hareketler bu robotik otomasyonlara komut olarak atanarak insanlar yerine robotların üstlenmesi mümkün kılınır. Bu robotik süreç otomasyonlarına rutin e-posta kontrolü gibi basit işlemden, sıcak ve büyük bir üretim parçasının bir yerden diğer yere taşınması gibi zahmetli işleme kadar birçok çeşitli ve işlevsel örnekler verilebilir. Robotik Süreç Otomasyonlarının teknolojik doğaları gereği kolay entegre edilebilir olmaları, son zamanlarda sıklıkla kullanmalarına sebep olmaktadır. Bu esnek ve entegre yapısıyla kullanım alanları da oldukça geniştir. Bu kullanım alanları olarak üretim, ticaret, sanayi, hizmet sektörü, teknoloji, bankacılık ve enerji olarak listelenebilir. Bunlardan ayrı olarak da her türlü işe ve alana göre şekillendirilebilir ve developerlar tarafından kodlanabilirler. 

Robotik süreç otomasyonlarının oluşumunu 3 temel aşamada inceleyebiliriz. Bunların ilki geliştirmedir. Belirlenen ve istenen talimatları ve görevleri robotlara doğru kodlamak çok büyük önem taşımaktadır. Burada önemli olan açıklayıcı, detaylı ve eksiksiz olmaktır. Geliştirme aşamasının araçlarından sonra ikinci aşama olarak denetleme/test gelir. Bu aşamada otomasyona tabii tutulan robotlara gereken komutları ve bilgileri iletme ve bunu denetleme gerçekleşir. Robotların görevleri ve işlevleri belirli olmalıdır ki herhangi bir problem ve aksaklık oluşmasın. Son aşama/element olarak ise işlemlerin gerçekleşmesi gelişir. Yazılım robotları ile robotlara atanan görevler ve talimatlar faaliyete geçer ve verim alınmaya başlar. Robotik proses otomasyonunun gelişimini bir uygulama veya yazılım gelişimine paralel olarak değerlendirebiliriz. Ayrıca RPA 3 adet teknolojiden beslenmektedir ve bunları bünyesinde genel hatlarıyla barındırmaktadır. Bunlar verilerin kopyalanması, makine öğrenme ve iş akış otomasyonlarıdır. Bu teknolojiler, günümüz sektörlerinde olmazsa olmaz haline gelmişlerdir ve bunlara sahip olmak büyük avantajlar sağlamaktadır.

 

RPA’nın Faydaları Nelerdir?

 

Robotik Süreç Otomasyonları yani RPA,  şirketlere çok sayıda kritik konuda avantaj sağladığı için günümüzde çok sık ve geniş alanlı olarak kullanılmaktadırlar. Bu faydaların en önemlilerinden biri üstte de bahsettiğimiz kullanım alanı genişliği, esnek yapı ve entegrasyon kolaylığıdır. Farklı amaç ve alanlar için robotik süreç otomasyonunu tercih ederek büyük bir zahmetten kurtulabilirsiniz ve entegrasyon için uğraşmanıza gerek kalmaz. Bu uyum ve kullanım kolaylığıyla birlikte şirketler ekstra maliyetlerden kurtulabilirler. Normalde birçok insana veya farklı çözümlere ihtiyaç duyulabilir bu da kuruluşlara büyük bir maliyet sorunu haline gelebilir. Bu RPA çözümleri ile farklı arayışlara ve ekstra ödemelere gerek duymazsınız. 

Endüstri 4.0 ile birlikte teknolojik çözümler de ilerlemeye ve çeşitlenmeye başladığı için aralarındaki uyum da artmaktadır. Robotik proses otomasyonu da diğer teknolojiler ile uyumlu biçimde çalışabilmekte, bu da kuruluşlara büyük bir kolaylık demektir. Sunduğu avantajların en önemlilerinden biri de iş akışı hızı artışı ve verimlilikte artıştır. Eski teknoloji çözümler ile veya insan ile halletmeye çalışıldığında daha istikrarsız ve yavaş bir ilerleme ortaya çıkacaktır. Ama bu robotik süreç otomasyonlarıyla tek bir kez geliştirme ve görev ataması tamamlandığı anda tüm zorlu ve zahmetli işlemler çevik ve verimli biçimde halledilebilir hale gelir. İnsan ile ele alındığında hataya ve kazalara açık olacak zorlu işlemlerde insan hatası sıfıra indirilebilir ve ortaya çıkan hizmet/ürün kalitesi optimal seviyelere çekilebilir. Sağlanan bu istikrar ve üstün verimliliğe ek olarak kullanıcı kuruluşlara tam kontrol ve değerlendirme olanağı da doğar. Otomatize edilmiş tüm süreçleri ve robotları, işlemleriyle birlikte tam kontrol ile değerlendirip takip edebilirsiniz. Bu da iş akışı hakimiyetinizi, genel verimliliğinizi ve başarınızı artırmanıza yardımcı olacaktır. 

RPA ile müşteri memnuniyetinizi artırabilirsiniz. Hız, kalite gibi konulardaki iyileştirmeler doğal olarak müşteri ve muhataplarınızı da memnun etmeye yetecektir. Önceden bahsettiğimiz hata payı sıfırlama avantajına ek olarak risk ihtimallerini sıfıra indirmeyi de belirtebiliriz. Üretim ve sanayi gibi alanlarda tehlikeli işlemlerden doğan iş kazaları ortaya çıkabilmektedir. Bunu önlemek adına bir robotik süreç otomasyonu tercih ederek bu tarz kaza ve risk ihtimallerini ortadan kaldırarak daha güvenli bir iş zemini hazırlayabilirsiniz. Tüm bu saydığımız avantajlar ve çok daha fazlasıyla size başarıyı ve tasarrufu, ekstra kazancı da getirebilecek olan bu RPA’lar ile aynı zamanda şirketinize isim ve katma değeri kazandırabilirsiniz ve sektörünüzde üst kademelere kolaylıkla erişebilerek rekabete ayak uydurabilirsiniz. Bildiğiniz üzere devir teknoloji devri ve bunlardan haberdar olup yararlanmak gerek ve bu robotik proses otomasyonları da bu alanda neredeyse başı çekmektedir.

Yorumlar

İlk yorum yapan sen ol

Benzer Makaleler

Müşteri Hizmetleri Yazılımları

Müşteri Hizmetleri Yazılımı Kullanmak İçin 10 Neden

Randevu Takip ve Planlama Programları

Randevu Takip ve Planlama Programı Nedir? 5 Ana Özellik

İş Planlama Sistemleri

Girişimler İçin 9 Kodsuz Araç - 2021