Popüler Aramalar:

Yazma Becerilerinizi Geliştirecek En İyi 34 Araç

 

İster yayınlanmış eseri olan bir yazar olun isterseniz blog yazmaya yeni başlayın, kelimeleri anlamlı bir şekilde bir araya getirmek ve okuyucunun bir şeyler hissetmesini sağlamak her zaman kolay değildir.

Ama tüm pazarlamacılar yazabilmelidir. Daha da önemlisi tüm pazarlamacılar yazabilmektedir. Olay sadece sizin için en iyi yazma ortamını bulmak, kelime dağarcığınızı geliştirmek, geri bildirim almak (ve bunları dinlemek) ve pratik yapmaktır.

Şanslıyız ki yazmanızı geliştirmenize yardımcı olacak birçok mükemmel araç var. Aşağıdaki listeye bakın ve size en fazla yardımcı olanları yorum kısmında yazın.

 

 

Yazma Becerilerinizi Geliştirecek En İyi 34 Araç

1) Daily Page

 

HubSpot UX yazarı ve editörü Beth Dunn “Tıkanma, yazmayı bırakarak daha keyifli işlere zaman ayırmak için kendimize söylediğimiz bir yalandır” diyor. “Eğer parmaklarınız hala çalışıyorsa yazabilirsiniz. Her gün aynı saatte oturun ve yazmaya başlayın.”

Günlük yazma alışkanlığı kazanmak istiyorsunuz ama hangi konu hakkında yazacağınızı mı bilmiyorsunuz? Daily Page size her sabah yazma uyarısı gönderiyor ve cevabınızı yazmak için günün kalanını size bırakıyor. Cevabınızı ekrana yazdıktan sonra ister paylaşabilirsiniz isterseniz de kendinize saklayabilirsiniz.

 

2) 750 Words

 

Diğer bir yazma uygulaması da 750 Word gibi bir aracı kullanarak yapabileceğiniz “beyin boşaltma” egzersizidir. “Beyin boşaltma” aklınızdakileri kağıda dökmeniz anlamına gelir. Ve bu aşamada tamamlanmamış fikirler, teğetler ve özel konular hakkında endişelenmenize gerek yok.

Bu blog yazmak veya durumunuzu güncellemek değil. Sadece tamamen özel hesabınızda içeriğinize başlık atmadan, konuları etiketlemeden veya arkadaşlarınızla paylaşmadan yazabileceğiniz bir alan.

Uygulamanın yaptığı tek şey kelime sayınızı takip etmek. Bu nedenle 750 kelime yazmalısınız (yaklaşım üç sayfa). Aynı zamanda uygulama bunu bir oyuna çevirmiş: Sadece yazdığınızda bir puan alıyorsunuz, 750 kelime veya daha fazla yazdığınızda iki puan alıyorsunuz ve süreklilik sağlarsanız daha fazla puan alıyorsunuz. Her yazdığınızda yazmaya ne kadar zaman ayırdığınıza, duygularınıza ve kelimelerinizdeki temalara göre bir istatistik bölümü çıkıyor.

 

3) Twords

Tutarlı bir şekilde içerik yayınlamak blog dünyasının olmazsa olmazlarındandır. Kendi araştırmamıza göre düzenli olarak bloglarında kaliteli içerik yayınlayan şirketler internet sitesi trafiklerini arttırıyorlar. Bu sonuçlar da zaman içerisinde artı olarak geri dönüyor. Twords gibi araçlar blog yazarlarının sürekli olarak yazmasına yardımcı oluyor.

Twords kendisine “yazma isteğinizi arttıran uygulama” tanımını yapıyor. Uzun bir süre yazmadığınızda sizi uyaran bu uygulama sürekli olarak yazmanızı teşvik ediyor. Aynı zamanda kendinizi sorumlu tutarken diğer kişilerle de iletişim kurma seçeneği sunuyor. Yazılarınızı tutarak günlük desenlerinizi görmenizi ve hangi günler daha fazla yazdığınızı takip etmenize yardımcı oluyor. Son olarak program alışkanlık oluşturmak için kütüphane ve makaleler ve yazım kaynakları içermektedir.

 

4) Your Own "Swipe File"

 

"Swipe File" uygulamasını "Kopywriting Kourse" blogunda okudum ve fikre bayıldım. Temel olarak reklamlar, kopyalar, e-postalar gibi karşılaşabileceğiniz ilginç dosyaları içeriyor. Göderide “tıklayabileceğiniz, kayıt olabileceğiniz, gülebileceğiniz ve şaşırabileceğiniz şeyleri kaydedin” diye tanımlıyorlar. Amacı mı? Yaratıcılığınızı arttırmak.Bu dosyalar fiziksel veya dijital olabilir.Fiziksel dosyalar basılı reklamları, basın bültenlerini, mektupları ve size ilham verecek her şeyi saklayabileceğiniz dosya veya zarflardır.Dijital dosyalar ise masaüstünüzdekilere benzer dijital dosyalardır. İlginç bir şey gördüğünüz zaman ekran görüntüsünü alın (Mac için Command + Shift + 4 veya PC için Ctrl + Shift + 4) ve ekran görüntüsünü dosyanın içine sürükleyin.

Mobil cihazlarınızdaki dijital dosyalar telefon veya tabletinizle internette gezinirken karşılaştığınız ilginç şeyler için oldukça iyidir. Örneğin gönderinin yazarı iPhone’unda özel bir dosya hazırlayarak burada bir tane Telefon Dosyası oluşturmuştur. Mobilde gördüğü ve dikkatini çeken ekran görüntülerini burada toplamaktadır.

 

5) Help me Write

Okuyucularınız gerçek anlamda neyi okumak istediğini anlamak için onlara sormaktan daha iyi bir yol var mı? Help me Write üzerinde oluşturduğunuz profil sayesinde yazmak istediğiniz konular hakkında fikirlerinizi gönderebilirsiniz. Daha sonra bu fikirleri Twitter, Facebook, e-posta veya diğer ortamlarda paylaşabilir ve ağınızın en fazla neyi okumak istediğini öğrenebilirsiniz. Kendi favorilerini oylayabilirler ve bu şekilde siz de ilginç konuları seçerek zaman yönetimi gerçekleştirebilirsiniz.

 

6) Blog Topic Generator

Bir sonraki blog gönderiniz için ilgi çekici temanız veya anahtar kelimeniz var ama bunlara hangi açıdan yaklaşacağınızı bilmiyor musunuz? HubSpot’un Blog Topic Generator uygulaması kullanışlı olabilir. Sadece üç tane anahtar kelime girin ve araç size gönderiniz için beş olası konu başlığını oluştursun. Eğer önerileri beğenmezsiniz her zaman “Yeniden Dene” seçeneğine tıklayarak beş yeni konu daha alabilirsiniz.

 

7) Trello

Etkili yazman ve iyi bir şekilde organize olmak yazmanın bir parçasıdır. Trello gibi bir aracı kullanarak içerik fikirleri toplayabilir, bunları farklı takım üyelerine atayabilir, son teslim tarihleri belirleyebilir, diğer takım üyeleri ile iş birliği oluşturabilir, ilerlemeyi takip edebilir ve tamamlamaya doğru yönlendirebilirsiniz.

 

8) Google Docs

Google Docs’u kullanarak yazmanızı geliştirebileceğiniz birçok yöntem var. Örneğin arama aracını kullanarak yazdığınız konu hakkında online arama yapabilirsiniz, alıntılar veya eğitim bilgileri bulabilirsiniz. İş arkadaşlarınızdan düzeltme veya yorum isteyebilirsiniz. İçerisinde yerleşik bir sözlüğü de bulunmaktadır.

Google Docs’u yazmamı geliştirmek için kullanmayı sevmemin nedenlerinden biri iş arkadaşlarından kitle kaynaklı fikirler alabilmektir. Bu şekilde araştırma için harcadığımız zamanın büyük bir kısmını kazanabiliyoruz. Sonuçlar mı? Daha az çabayla daha iyi örnekler ve daha kapsamlı gönderiler.

 

9) Quora & 10) inbound.org

Kitle kaynaklı bilgilerden bahsederken Quora ağınıza erişmek için kitle cevapları elde edebileceğiniz en iyi yerdir. Sadece anahtar kelime araması yapın, konunuzla ilgili başlıkları takip edin ve/veya kendi sorularınızı gönderin.

Eğer özellikle iç piyasa için cevaplar arıyorsanız, inbound.org uzmanların cevaplar sağladığı mükemmel bir kaynaktır. Yazarın verimlilik ve zaman yönetimi alışkanlıkları hakkında sorduğu bir soru örneğini burada bulabilirsiniz.

 

11) Blog Post Templates & 12) Ebook Templates

Eğer konunuza karar verdiyseniz ve yazıyı okuması ilginç bir hale getirmek istiyorsanız, ücretsiz ve indirilebilen blog gönderisi veya e-kitap şablonlarına bakabilirsiniz.

Blog göndeir şablonları size beş farklı blog gönderisi türü verecektir: nasıl gönderilir, listeler, seçilmiş koleksiyonlar, SlideShare sunumları ve haberler.

E-kitap şablonları da PowerPoint ve InDesing dosyaları olarak mevcut. Tek yapmanız gereken metninizi yapıştırmak, görselleri sürükleme, şirket logonuzu eklemektir.

 

13) HubSpot Composer

HubSpot müşterileri için Composer yazarların fikirlerini ve araştırma notlarını blog gönderilerine dönüştürmeye yardımcı olacak dikkat dağıtıcı öğelerden uzan bir araçtır. Composer taslakları blog gönderilerine formatlama işini üstleniyor. Kullanıcılar Microsoft Word veya Google Docs’tan Composer’a metinlerini kopyalayıp yapıştırabilirler ve Composer bunları otomatik olarak formatlayarak blog gönderileri haline dönüştürür.

Diğer takım üyeleri Composer’da yer alan belgeler üzerinde iş birliği yaparak belgeler üzerine yorumlar ekleyebilirler. Bu şekilde blog yazarları içeriklerini bloglarında paylaşmadan önce geri bildirim alabilirler.

 

14) oTranscribe

Eğer başka biriyle yapılan bir röportajı yayınlamak istiyorsanız oTranscrive yazıya dökme sürecini daha az işkence haline getiren ve zamanınızı yazma ve analiz için ayırabileceğiniz mükemmel bir araçtır.

Piyasada birçok yazıya dökme aracı var ama bu benim favorim. Bu araç Wall Street Journal’da grafik yazarı olan Elliott Bentley tarafından oluşturmuş yazıya dökme web uygulamasıdır. İçerisinde yer alan entegre ses oynatıcı sürekli olarak ileri geri yapmayı ortadan kaldırmaktadır. Klavye kısa yollarını kullanarak durdurabilir, geri sarabilir veya ileriye sarabilirsiniz. Tarayıcı depolama alanınızda yazıları her saniye otomatik olarak kaydeder. Salt metin veya Google Docs olarak yazıları dışa aktarabilirsiniz. Son olarak bu program MIT lisansı altın açık kaynaklıdır.

 

15) Coffitivity

Yazmaya hazır mısınız? Verimliliğinizi arttıracak bir araca da hazır olun. Chicago Üniversitesi'ndeki bir araştırma orta seviyeli ortam sesinin veya “beyaz gürültünün” yaratıcılığı arttırdığını ortaya koymuştur. Piyasada farklı beyaz gürültü oluşturucular olsa da Coffitivity benim favorim. “Sabah Mırıltısından” “Üniversite Seslerine” “Öğle Yemeğinden” “Brazilya Bistrosuna” kadar farklı arka plan sesleri mevcut.

 

16) E.ggtimer.com & 17) Tomato Timer

Eğer keyif alarak veya teslim zamanına uyarak yazmanız gerekiyorsa e.ggtimer.com ve Tomato Timer oldukça kullanışlıdır (ve ücretsiz). İki araç da Pomodora tekniğini kullanan “pomodoro” seçeneğine sahip: bu tekbil Francesco Cirillo tarafından kısa aralıklarla dikkat dağıtmadan çalışabileceğiniz bir zaman yönetim tekniğidir.

 

18) ZenPen

Bilgisayarda yazarken dikkat dağıtıcı öğelerle baş edemiyorsanız, ZenPen tüm bu öğeleri ortadan kaldırarak yazmanıza odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Bu araç size “minimalist yazma alanı” oluşturan bir web uygulamasıdır. Metinleri özelleştirebileceğiniz, köprü ekleyebileceğiniz ve alıntılar yapabileceğiniz bazı minimalist özellikleri vardır. Yazmayı tamamladığınız zaman metni kopyalayın ve istediğiniz yere yapıştırın.

 

19) Power Thesaurus & 20) Thesaurus.com

Power Thesaurus sadece bir sözlük değil: Bu yazarlar topluluğundan kelime alternatifleri üreten kitle kaynaklı bir sözlük. Kelime önerileri tamamen özgün ve yazar takımları ve ziyaretçi önerilerine göre oluşturulmuş bir editörlük çalışmasının ürünü.Ama eğer klasik sözlüklerden birini istiyorsanız kimse Thesaurus.com’un ötesine geçemez.

 

21) OneLook Thesaurus

Sözlük işlevine ek olarak OneLook Thesaurus aynı zamanda “ters sözlük” işlevi de görür: kullanıcılar tanım veya kelime grubu yazarak tam olarak istedikleri kelimeyi bulabilirler. Kullanıcılar aynı zamana öğe kategorileri de yazabilir ve OneLook bu kapsam içerisindeki kelimeleri size sunabilir.

Örneğin “hayvanları çalış” yazdığınızda karşınıza gelenlere bakalım. OneLook orijinal arama isteğinize göre benzer kelimeleri yakın veya uzak olmasına göre sıralar. Bu özellikle “bu konuyu ifade eden kelime neydi?” sorularınıza cevap vermek için birebirdir.

 

22) Twinword Writer

Bu araç da kelime bulmakta problem yaşıyorsanız oldukça faydalı olacaktır. Eğer Twinword Write kullanarak yazıyorsanız, araç durduğunuzu otomatik olarak algılayacaktır. Daha sonra içeriği analiz ederek size alternatif kelime önerilerini içeren bir kutu sunacaktır. Aynı zamanda öneri almak için herhangi bir kelimeye de tıklayabilirsiniz.

 

23) Prompts

Eğer gönderi veya fikirlerinizi yazmak için iPhone kullanıyorsanız ve fikirlerinizin ortasında duraklama yaşadıysanız 2,99 $ bu uygulama yaptığınız yatırıma değecektir. Bir sonraki gönderide ne yazmanız gerektiğine dair öneride bulunan bir algoritmaya sahiptir. Aynı zamanda yazma alışkanlıklarınızı takip ederek düzenli bir şekilde yazmanıza izin verir. Günün en iyi zamanını ayarlayabileceğiniz gibi yazma geçmişinize göre en ideal zamanı da önermektedir.

 

24) BrainyQuote

Tüm bunlara ek olarak ünlü yazarlar, politikacılar, ünlüler veya diğer kamu figürlerinden alıntılar ekleyerek yazılarınıza ilham bulabilir veya okuyucularınızı etkileyebilirsiniz. BrainyQuote milyonlarca ilginç alıntıyı içeren ve konuşmacı (Aristo, Dr. Suess, Audrey Hepburn gibi) veya konu (barış, başarı, liderlik gibi) arayabileceğiniz bir kütüphanedir.

 

25) Hemingway App

 

Benzersiz yazım stili olan Ernest Hemingway bu kullanışlı düzenleme uygulamasının isim babasıdır. İçeriğinizi daha kolay okunur hale getirmek ister misiniz? Metninizi bu ücretsiz uygulamanın içerisine yapıştırın ve uygulama yazımınızı değerlendirerek daha basit hale getirme önerilerinde bulunsun. İlk olarak uygulama yazınızın okunabilirliğini değerlendiriyor. Daha sonra okunabilirliği arttırma önerilerinde bulunuyor.

 

26) AtomicWriter

Bu da yazılarınızı değerlendiren başka bir araç. Ama bu sefer bu uygulama hedef kitlenin okuma seviyesine ve hangi içeriklerle ilgilendiklerine göre bir değerlendirme sunuyor. Sonuçta hedef kitleniz için yazman içerik pazarlamasının en önemli bölümüdür.

Nasıl? Google Analitik ve sosyal medya hesaplarınızı AtomicWriter ile bağlayın ve daha sonra içeriğinizi uygulamanın içerisine yapıştırın. Geçiş verilerinizi ve bu hesaplardaki katılım verilerini inceleyen uygulama yazınızın hedef kitle için uygun olup olmadığını söylecektir.

 

27) ProWritingAid

Bu da yazılarınızı değerlendiren bir araçtır. Ama yukarıdaki araçlardan farklılığını ortaya koyan benzersiz özelliklere sahiptir. Örneğin ProWritingAid çok fazla kullanılan kelimeleri, gereksiz kullanılan kelimeleri, intihali ve cümle uzunluklarını işaretleyerek yazarların problemli alanları düzeltmesine imkan tanıyor.

Bu aracın ücretsiz versiyonu bir seferde 3.000 kelime inceleyebilirken yıllık 40 $ ödemeli Premium versiyonu ayda birden fazla içerik yayınlıyorsanız doğru bir yatırım olacaktır.

 

28) Grammarly & 29) Correctica

Yazma kısmı tamamlandığında sıra düzenleme kısmına geliyor. İnsan editörler dil bilgisi hatalarının çoğunu yakalayabilse de Grammarly ve Correctica gibi araçlar “yayınlama” veya “gönderme” işleminden önce tekrar kontrol yapmanıza yardımcı oluyor. İkisi de dil bilgisi hatalarını kontrol eden ücretsiz uygulamalardır - Grammarly aynı zamanda intihalleri de kontrol etmektedir.

 

30) Draft

Belgenizi şablona yüklediğiniz zaman (Dropbox, Everote, Box veya Google Drive gibi), yapabileceğiniz çok fazla şey var. Belgelerinizi düzenleyebilir, iş arkadaşlarınızla veya arkadaşlarınızla paylaşabilir ve arkadaşlarınızın önerilerini yönetebilirsiniz. Google Docs’ta yaptığınız gibi.

Peki fark ne? Araç kendisine “kontrol etmenin Uber’i” diyor. Draft belirli bir ücret karşılığında önerilen düzenlemeleri almanızı sağlıyor. (Özellikleri hakkında daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.)

 

31) Cliché Finder

Son içeriğinizde çok fazla klişe mi kullandınız? Yazılarınız özel olması için klişelerden kaçınmalısınız. Bundan emin olmak için metninizi Cliché Finder’a yapıştırın ve size bunları işaretlesin.

 

32) Listly

Bunun gibi bir liste gönderisi hazırlarken başarısız olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Ortada oldukça iyi örnekler olduğunu biliyorsunuz ama bildiklerinizi tükettiniz mi? Listly ile kitlenizin listenize katılması için davet gönderin. Listly topluluğu listede yukarıya çıkması için öğelere oy kullanabilir.

İnteraktif listeyi gönderinize ekleyebilirsiniz ya da yayınlamadan önce örneklerin, öğelerin veya ipuçlarının en iyisi olduğundan emin olmak için araştırma yapabilirsiniz.

 

33) Style Guide

İşletmeniz ne kadar fazla içerik üretirse yazılarınız ve mesajlarınız o kadar tutarlı olmalıdır. Bu ürün veya hizmetlerinize vereceğiniz resmi adlardan inceltme işareti kullanıp kullanmayacağınıza kadar değişir.

Bir noktada birçok şirket yazma stillerini geliştirmeleri gerektiğini kabul ediyorlar: hepimiz temel yazım kurallarını içeren bir belgenin izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Birçok şirket AP Stylebook veya Chicaho Kılavuzunu izlemektedir. Eğer stil kılavuzunuzu özelleştirmek isterseniz, burada oluşturduğumuz yazım stili kılavuzlarından birini indirebilirsiniz.

 

34) WritePls

Eğer Google’a “yazma becerilerimi nasıl geliştiririm” yazarsanız yaklaşık altı milyon arama sonucu olduğunu görebilirsiniz. WritePls yazmayla ilgili en iyi makaleleri farklı yazım türleri (kurgu, düzyazı ve e-postalar) için özel kategorilere ayırarak genel yazım, büyüme ipuçları ve e-kitap ve online eğitim kaynakları hakkında da makaleler sağlamaktadır.

Bu araç yeni ve uzman yazarların buluştuğu güzel bir yerdir. Blog ve e-posta yazmak tamamen farklı iki konudur ve WritePls yazarların proje türüne göre mükemmel kaynaklar bulabileceği bir alandır.

 

 

Siz hangi yazım geliştirme araçlarını listenize eklemek istiyorsunuz? Yorum kısmında bizimle paylaşın

Yorumlar

İlk yorum yapan sen ol

Benzer Makaleler

Satış Yönetim Sistemleri

Dönüş Garantili Satış Maili Nasıl Yazılır?

İş Zekası

İş Zekası Kavramı

Geliştirme Araçları

IT Danışmanı Olmadan Önce Bilmemiz Gereken 10 Şey