Popüler Aramalar:

Muhasebecilerin Sonu Mu Geldi ?

Çevrimiçi muhasebe programları ve yapay zeka

 

Büyük ihtimalle şu “Humans need not apply” isimli videoyu görmüşsünüzdür. Bu video tarih boyunca, insanların hayatlarını kolaylaştırmak adına nasıl çeşitli araçlar kullandıklarını göstermektedir. Bu süreç, bilindiği üzere tarım alanında atların insanlar yerine zor ve fiziksel güç gerektiren işlerde kullanılmasıyla başlamıştır. Tabii zamanla bu atlar da yerlerini makinelere bırakmıştır.

 

 

İnsan gücü, yerini robotlara ve makinelere mühendislik gibi diğer sektörlerde de bırakmıştır, bu da çok daha yüksek bir ekonomik verimliliği doğurmuştur çünkü mekanik güç uzun vadede yüksek seviyelerde üretkenlik sağlamış ve bunu korumuştur. Ama bu da teknolojik ilerlemenin otomatik elemanlarla son bulacağı anlamına gelmiyor. Artık devir insanlar tarafından programlanmış yazılımların devri. Bu yeni bir ekonomik devrim ve iş dünyası çoktan buna ve bu trendin etkisine tanıklık etmekte.

 

Bu çevrimiçi muhasebe programları ile alakalı yükselişin güzel bir örneği de muhasebe, kayıt tutma ve finansal raporlama yöntemlerinin değişmesidir. Bu durum da kritik bir soruyu akıllara getiriyor; elimizin altındaki bu güçlü muhasebe programları gelişmeye devam ederse, ileride bir muhasebeciye ihtiyacımız kalacak mı ?

 

Muhasebecilik ve kayıt tutma nasıl gerçekleşir ?

 

Süregeldiği üzere, muhasebeciler bir araya gelir ve şirket içinde kullanılmak üzere çok geniş kapsamlı bir veri hazırlar. Veri tamamıyla kavrandıktan sonra muhasebeci en ince ayrıntılara kadar hesaplamalarını yapar ve yöneticilere sunmak üzere yönetim raporlarını hazırlar ve yıl sonu hesaplamasını yapar. Bu yapılan iş, kurulun gelir-gider, bütçe ve kâr hesaplamalarını yapmalarında ve anlamalarında kolaylık sağlar.

 

Buradan anlaşılacağı üzere iş sahipleri muhasebecilerine doğru raporları hazırlamaları konusunda güvenmek zorundadır çünkü bu raporlar organizasyonun ve işlerin nasıl gerçekleştiğini anlamayı kolaylaştırır. Bundan dolayı bu yapılan iş, organizasyonun geleceğini yönünü oluşturan stratejik hamleleri şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır.

 

Ardından yazılım botları ve çevrimiçi muhasebe geliyor

 

İşler seksenlerin sonları, doksanların başı gibi değişmeye başladı. İlk önce hesap tabloları, ardından bilgisayar üzerinde finansal bilgileri tek bir yerde toplamayı sağlayabilen Sage ve Quickbooks gibi muhasebe yazılımları ortaya çıktı. Sonuç olarak da kayıt defterleri ve dosyaları gibi geleneksel yazılım yönteminin önemli parçalarına duyulan ihtiyaç eskisine benzer hâle geldi.

 

Artık hesap makineleri, kalem-kağıt, evraklarla dolu ayakkabı kutuları gibi şeyler artık geride kalmıştı. Bunun sebebi ise bu muhasebe programları; alım-satım işlerini, diğer finansal işlemleri ve bilgileri sisteme gerçek zamanlı olarak işleyebilmektedir. Artık eldeki tüm verilerden tek tuşla özelleştirilmiş raporlar üretilebilir hale geldi. İnsanlar ve makinelerin internet üzerinden bağlantılı hâle gelmesiyle birlikte yazılımlar, çevrimiçi olarak güncellenebilir ve satın alınabilir hale gelerek dükkan tezgâhlarından uzaklaşmıştır.

 

Son 10 yıl içinde, bilgilerinizin internet aracılığıyla erişebileceğiniz güvenli bir sunucuda tutulduğu cloud (bulut) sistemi ortaya çıktı. Organizasyonlar artık pahalı sunucular ve güvenlik duvarları (firewall) satın almak zorunda değiller. Artık bunlar telefonların, tabletlerin ve 4G destekli mobil internet ağlarının yükselişiyle birlikte kontrol altındaydı ve bu da artık daha çok işin bulut sistemi üzerinden yürütülmesi ve daha fazlası anlamına gelmektedir. Bu işlevsellik mobile cihazlar için üretilmiş kişiselleştirilmiş uygulamalarla birlikte daha da ileri düzeye gelmiştir.

@@253@@

Çevrimiçi muhasebe yazılımları işletme sahiplerini nasıl güçlendirebilir ?

 

Çevrimiçi muhasebenin yükselişi, muhasebecinin süregelen rolünü değiştirmekte ve bu durum da yalnızca işletme sahiplerine fayda sağlamakta. Eskiden işletme sahipleri tamamen bilgileri hazırlayıp sunması konusunda danışmanlarına bel bağlamış durumda onları beklemekteydi ama artık o bilgiler saniyesinde parmaklarının ucunda. İşleriniz artık özgür ve ilerlemeci olabilecek, kayda değer zaman ve para tasarrufu ile birlikte sizlere çevrimiçi muhasebe;

 

-nerede olursanız olun tüm finansal kayıtlarınıza anında erişim,

 

-ilerleme kaydederken aynı zamanda manuel olarak hesaplarınızı güncelleme olanağı,

 

-bütçe, gelir-gider ve vergi rakamlarını anında inceleme imkânı,

 

-hesaplarınızı, işinizin banka hesabına entegre etmek, böylece hesaplar arasında gerçek zamanlı bağdaşıklığı, ortaklığı sağlama,

 

-çalışanların ödemeleri gibi konular için hesaplarınızı yönetme seçeneği,

 

-bilgilerde daha yüksek oranda tutarlılık, doğruluk ve daha az hata marjı, ihtimali,

 gibi önemli fırsatları sağlayacaktır.

@@268@@

Tüm bunlar muhasebeciler için ne anlama gelmektedir ?

 

Bu durumda muhasebeci için yapılacak bir şey kaldı mı ? İlk bakışta bu ilerlemelerle muhasebecilik işi bitti gibi gözükmekte, yıkıcı teknolojinin diğer bir kurbanı artık muhasebe gibiydi. Ama yine de görünenler yanıltıcı olabilir. Çevrimiçi muhasebe, kapasitesiyle her ne kadar iş sahiplerine güç katsa da hâlâ iş sahipleri sıklıkla raporlama sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir. Bu da sağlam finansal deneyim eksikliğinizden kaynaklanabilir. Böylece muhasebecilerin rollerinden bazıları, doğru verinin doğru yönlendirmeyle yüklenmesini kontrol etme ve görüntülemeye dönüşecektir.

 

Yani zanaatlere bir kapı kapanırken öteki açılmakta. Muhasebeciler farklı sektörlerde çok çeşitli organizasyonları önermektedir. Bu, muhasebecilerin işlerinin doğasından ve müşterileriyle ilişkilerinden edindikleri bilgilerle birleşir ve bu da onların tutarlı, güvenilir iş fikirlerini nasıl üretecekleri konusunda muhasebecileri iyi bir konuma yerleştirir. Günümüzde bu işin ehli insanlar artık sadece muhasebeci değil, aynı zamanda birer iş danışmanları konumundalar. Ve bu modern iş danışmanları, müşterilerine bunları sağlayabilmektedir;

 

-Rakamların, verilerin yorumlanması için yönetim kurulu toplantılarına katılmak

 

-Karşı karşıya gelinen yeni bir şirketi riskler ve fırsatlar bağlamında derinlemesine analiz etmek, aynı zamanda bu konuda iş sahibine önemli bir arkadaş olmak

 

-Bir organizasyonun işinin büyümesine ve başarı sağlamasına, finansal pozisyonun nasıl yardımcı olabileceğini ve önemli rol oynadığını göstermek

 

-Müşterileri ekonomik ve sektör bazlı olarak bilgilendirmek

 

-İş seçimleri ve stratejileri hakkında danışmanlık yaparken deneyimlerini kullanmak

 

-Güncel vergi ve düzenleme gelişmelerinin planlanmasında yardımcı rol oynamak

 

-Maliyet kontrolü ve kârlılığın arttırılması gibi konularda fikirler üretmek

 

Yazılım botları henüz tamamlanmadı – gelecekte bizi neler bekliyor?

 

Ve sırada asıl ilginç kısım, ya da eğer gerçek bir profesyonelseniz sizi az da olsa kaygılandırabilecek kısım.Yazılımın kapasitesi yalnızca ilerleme ile bitmiyor. Yapay zekâ (Artifical Intelligence/AI) ile alakalı gelişmelere değinen ilk videoyu farketmiş olabilirsiniz. Videoda, veriler toplayan, bilgi analiz eden ve bundan yazılı iletişim üreten bir yazılım oluşturan Amerikan firması Quill’in bir çalışması görülmektedir. Videoda belirtildiği üzere, eğer bir gazete satın aldıysanız ya da bir dergiye abone olduysanız, daha önceden bir yazılım botunun yazmış olduğu bir hikâyeyi okumuş olabilirsiniz.

 

Profesyonel danışmanlar her ne kadar bu yazılımların onların bilgi ve yeteneklerinin yerini alamayacağını düşünseler de, bu açıkçası mümkün. Görüldüğü üzere yazılım botları insanlardan çok daha kârlı ve hızlı. Beyaz yaka çalışanları artık çok fazla ve pahalılar. Bu durum, iş açısından bakıldığında, düşük kaliteli manuel işçiliğin otomatik sistemle değiştirilmesinin daha iyi olacağına teşvik etmektedir iş sahiplerini.

 

Yapay zekâ son yıllarda yalnızca Birleşmiş Milletler’de ilerleme kaydetmedi. Aynı zamanda Birleşmiş Krallık’ta da Arria NLG’nin yaptığı bir çalışmada buna tanıklık edildi. Bilindiği üzere bilim adamları yıllardır insan beynini inceledi, nasıl bilgiyi işlediğimizi ve kararlar verdiğimizi analiz etti. Ve artık insan düşüncesinden belirli kitleler için oluşturulmuş raporları üretişine kadar gidilen yolu taklit eden bir yazılım geliştirdiler, buna doğal dil üretimi (natural language generation / NLG) denir.

 

Arria’nın videosunda, kuvözdeki bir bebekten nasıl veri toplandığı da ilgi çekici bir örnek olarak göze çarpmaktadır. Arria’nın NLG yazılım motoru, bebeğe bağlı olan sensörlerle bütün veriyi bebekten toplar ve bebeğin bakımından sorumlu hemşireler ve doktorlar için ayrı ayrı özelleştirilmiş raporlar hazırlar. Bu yazılım, bebeğin sağlık durumuyla alakalı ebeveynlerine bilgilendirici mektup yazabilecek kapasiteye bile sahip. Dahası, tüm bunları kurulum bittikten birkaç dakika sonrasında hemen yapabilir.

 

Kağıt işleri, keşifler, analizler, karar vermeler ve yazmanlık; tüm bu beyaz yaka kavramları ve meziyetleri, bu gelişimle birlikte yok olma tehdidi altında. Eğer NLG yazılımı tüm bunları insan vücudundan alınan karmaşık verilerle yapabilirse, onu finansal analiz vb. alanlarda ne durdurabilir ki ? Arria’nın videosu belirttiği üzere “NLG motorunun geliştirme yetenekleri son derece ölçeklenebilir ve kopyalanabilir.”

@@166@@

Gelecek parlak gözüküyor

 

Yapay zekânın gelişi, diğer alakalı meslek alanlarının çalışanları için kötü bir geleceği işaret ediyor. Yazar Jim Mellon, kitabı Fast Forward: The Technologies and Companies Shaping Our Future’da, mucit Ray Kurzweil’ın yapay zekâ 2045 civarı insan zekâsının yerini alacak tahminine yer vermiştir. BU yeni üstün zekâ türü henüz adını duyurmaya başladı ve birçok insanın zekâ ve deneyiminin üstüne çıkabilecek düzeye gelebilir.

 

Yapay zekâ iyi bir yol katetse de hâlâ bizi nerelere, ne kadar uzağa götürebileceğinden emin değiliz. Aynı zamanda, insanların kendi aralarında alışveriş yapmasının markaları, deneyimleri ve müşteri sadakatini ortaya çıkarırken itibar kavramını da yarattığını unutmamak lazım. Peki bu yazılımlar, insanların duygusal dokunuşları, içgüdüleri ve içsel karar vermelerinin yerini alabilecek mi ? Beyaz yaka işlerin üzerinde oluşan korkuya geldiğimizde, belki de bizim bu bakış açımız yanlıştır. İnsanların işleriyle alakalı bu hızlı gelişimler korkutucu boyutlara ulaşsa da, bu tarz değişimler insanlara eşsiz fırsatlar da sunabilir.

 

Buna bir tehdit olarak bakmak yerine, tarih boyunca teknolojik gelişmeler bazı alanlardan insanları uzaklaştırsa da başka alanlarda üretkenlik açısından daha olumlu sonuçlara yol açmıştır. Bunlar sadece kâr ve verimlilik sağlamaz, ayrıca hayatlarımıza ve refâhımıza da katkı sağlamaktadır.

 

Zaman geçtikçe işlerin ilerleyişinden dolayı boş vaktimiz, eğitim olanaklarımız ve yaratıcı düşünme için fırsatımız artmakta. Her ne olursa olsun, olay şu ki teknoloji geleceğimizi sadece aydınlatır ve daha iyi bir hâle getirir. Buna tabii ki bahsettiğimiz yapay zeka, muhasebe programları/yazılımları da dahil. Bizi daha mutlu bile edebilir zamanı geldiğinde bu gelişmeler.

 

 

Yorumlar

İlk yorum yapan sen ol

Benzer Makaleler

Doküman Yönetim Sistemleri

Neden Doküman Yönetim Sistemi kullanmalısınız EBYS için 5 Neden

CRM Programları

CRM Programları ile Geliri Artırmanın Yolları

Tedarik Zinciri Yönetim Sistemleri

İş Zekâsı Tedarik Zinciri Yönetiminizi Nasıl Etkiler?